ⓘ Proložac

1. ŽNL Splitsko-dalmatinska 2020./21.

Ovaj članak je podtema članka: 4. rang HNL-a 2020./21. 1. ŽNL Splitsko-dalmatinska u sezoni 2020./21. predstavlja prvi stupanj županijske lige u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te ligu četvrtog stupnja hrvatskog nogometa. U ligi sudjeluje četrnaest klubova. Prvak je postao "GOŠK Kaštela" iz Kaštel Gomilice.

                                     

ⓘ Proložac

Pet je naselja u sastavu općine stanje 2008., to su: Donji Proložac, Gornji Proložac, Postranje, Ričice i Šumet. Najveći i najnapučeniji je Donji Proložac u kojem se i nalaze centralne općinske, obrazovne i vjerske ustanove.

                                     

1. Zemljopis

Proložac se nalazi na sjeveroistočnoj strani Imotsko-bekijskog polja. Prozvan je po kanjonu potoka Suvaja.

Klima u Donjem Prološcu je submediteranska, s blagim zimama i vrućim ljetima, dok se u Gornjem Prološcu osjeċa utjecaj kontinentalne pa i planinske, zime su duže i oštrije a ljetne noċi svježije, iako tip klime ostaje u submediteranskoj sferi.

                                     

2. Stanovništvo

Popis 2011.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Općina Proložac ima 3.802 stanovnika. Većina stanovništva su Hrvati s 95.58%, a po vjerskom opredjeljenu većinu od 98.11% čine pripadnici katoličke vjere.

Popis 2001.

Prema popisu stanovništva iz 2001. u općini Proložac živjelo je ukupno 4.510 stanovnika. Neka od prezimena ovoga kraja, a koja se pojavljuju još u Alberghettijevom zemljišniku iz 1725. su: Abaz, Božinović, Brnas, Bonovil, Cvitanović, Dropuljić, Grabovac, Grbavac, Jukić, Lasić, Lažeta, Malenica, Maršić i Mršić, Mandić, Pirić, Rimac, Radeljić, Strinić, Turić i Tolić.

                                     

3. Poznate osobe

  • Ante Tomić, književnik
  • Mario Bilić, pjesnik
  • fra Bruno Pezo, prof. klasičnih jezika, ravnatelj sinjske franjevačke gimnazije, član Vijeća za odgoj i obrazovanje, član Svećeničkoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, definitor, tajnik za Odgoj i obrazovanje, član Komisije za pravdu i mir, član Komisije za teološku i pastoralnu izobrazbu, član Komisije za trajnu franjevačku formaciju, voditelj Trajne formacije, član Vijeća za formaciju i studij Franevačke provincije Presvetoga Otkupitelja
  • Vlado Gotovac, političar, filozof, pisac, humanist, roden u Donjem Prološcu
  • Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu rodena u Prološcu Gornjem
  • Tomislav Božinović, novinar i književnik, roden u Donjem Prološcu
  • Drago Maršić, pjesnik
                                     

4. Spomenici i znamenitosti

U Prološcu se tradicionalno svake godine slavi kršćanski blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza. Misno slavlje na otvorenome u Prološcu najveće je u cijeloj Imotskoj krajini te medu najvećima u Republici Hrvatskoj. Kulturna su dogadanja nerijetko vezana za župu. Tako se na poseban način ističu, sada već tradicionalne žive jaslice. U tom projektu sudjeluje 200-tinjak mještana.Svake godine dolazi sve veći broj posjetitelja. Ovaj dogadaj privuče stotine mještana, žitelja Imotskog kraja, pa i susjedne Hercegovine.Žive jaslice je predivna priča o rodenju Boga i čovjeka. U ambijentu drevnog Betlehema izgradenog u koritu presušene rijeke Suvaje doživljeni su najljepši trenutci u povijesti ljudskog roda-rodenje Isusa Krista. Osim Živih jaslica Proložac Donji se ponosi manifestacijom zvanom Bellamusa karneval fest. HKUD Proložac organizira karnevalske svečanosti/ceremonijal primopredaje vlasti,dječji maskenbal,odrasli maskenbal,a kao najveći dogadaj se smatra vekika karnevalska povorka. Posljednjih se godina odvijaju i Prološka kulturna ljeta s bogatim umjetničkim programom. Značajan doprinos kulturi općine daju glumačka družina sa zavidnim sposobnostima izvodača, te mlada muška klapa koja njeguje dalmatinsku klapsku glazbu, premda takva vrsta glazbe nije karakteristična za ovaj kraj. Tradicionalna Imotska ganga se polako zaboravlja.                                     

5. Obrazovanje

Na području općine djeluje osmogodišnja osnovna škola "Ivan Leko" kojoj pripadaju 4 područne škole u kojima se nastava odvija do 4. razreda osnovne škole, a to su Ričice, Dolića Draga, Meteri i Proložac Gornji.

                                     

6. Kultura

Nekad jako aktivan nogometni klub Mladost zadnjih je godina nisko rangiran. Da bi odgojila nova generacije kvalitetnih sportaša, općina se dala u izgradnju velike sportske dvorane.                                     

7. Vanjske poveznice

  • Prološke žive jaslice
  • Stranice Općine Proložac

Nedovršeni članak Proložac koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →