ⓘ Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

                                     

ⓘ Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

Hrvatski sabor je 1861. godine donio odluku "O kazalištu jugoslavenskom trojedne kraljevine" -.kako Kazališni odbor ima utemeljiti u Zagrebu učilište za osoblje kazališno, zatim imenovati i plaćati vješta učitelja.

Prvo glumačko učilište u Hrvata ute­meljio je 35 godina kasnije, 1896. intendanta zagrebačkoga kazališta dr. Stjepan Miletić. Medu brojnim Miletićevim reformatorskim zahvatima kojima je obilježio svoju povijesnu, prekretničku i nadasve uspješnu intendanturu 1894. - 1898., ističe se osnutak Hrvatske dramatske škole koja je djelovala u suradnji s Glazbenim zavodom. Navedena se 1896. godina računa kao početak službenoga rada ADU, prvobitno Hrvatske dramatske škole, koja kasnije više puta mijenja svoj naziv te nadopunjava svoj program i odsjeke kako bi naposlijetku postala Akademija dramske umjetnosti.

Akademija kazališne umjetnosti slijednik je svih glumačkih škola koje su do 1950. godine djelovale. Akademija kazališne umjetnosti je utemeljena kao visokoškolska ustanova 1950. godine, a tijekom svog razvoja mijenjala je naziv u Akademija kazališne i filmske umjetnosti, Akademija za kazalište, film i televiziju i Akademija dramske umjetnosti.

Dan škole obilježava se 3. svibnja, na nadnevak kad su pobunjeni Srbi za vrijeme velikosrpske agresije 1995. u raketnom napadu kasetnim bombama na Zagreb pogodili ADU, pri čemu je zgrada bitno oštećena, 5 djelatnika i studenata Akademije je ozlijedeno, a student prve godine filmske režije Luka Skračić pogoden je ispred Akademije te je preminuo nakon mjeseca dana ne dolazeći svijesti.

Zanimljiv je podatak da je ADU više od 80 godina bila posve samostalna institucije, te je tek 1979. godine postala dijelom Sveučilišta u Zagrebu. Institucija posjeduje i nadimak, pošto je njeni studenti i profesori rijetko nazivaju "faksom" kako to je to običaj u Hrvatskoj. Oni ju nazivaju jednostavno "Školom".

                                     

1. Odsjeci ADU

Odsjeci akademije su:

  • Produkcija
  • Filmska i televizijska režija
  • Baletna pedagogija
  • Gluma
  • Suvremeni ples; smjer: nastavnički
  • Dramaturgija
  • Snimanje
  • Kazališna režija
  • Montaža
  • Suvremeni ples; smjer: izvedbeni
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →