ⓘ Sveučilišna knjižnica u Puli

                                     

ⓘ Sveučilišna knjižnica u Puli

Sveučilišna knjižnica u Puli je opća znanstvena knjižnica istaknutog regionalnog značaja. Sastavni je dio Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Zgrada knjižnice danas se nalazi blizu Arheološkog muzeja Istre i Malog rimskog kazališta. Planira se premještaj knjižnice u zapadni dio kompleksa stare bolnice zajedno s ostalim odjelima Sveučilišta u Puli. Preuredenjem ovog kompleksa i otvaranjem studentskog doma, Pula bi konačno trebala dobiti sveučilišni kampus.

Zadaća Sveučilišne knjižnice je prikupljanje publikacija i posredovanje informacija potrebnih u nastavi na visokoškolskim ustanovama koje djeluju u Puli kao i prikupljanje knjižnične grade koja se odnosi na Istru. Zbog veličine i bogatstva fonda kao najveća knjižnica u hrvatskom dijelu Istre ima istaknuti položaj medu knjižnicama u Istri.

                                     

1. Povijest

Sveučilišna knjižnica u Puli osnovana je 1949. godine pod nazivom Naučna biblioteka, a preuzela je fond Pokrajinske knjižnice Istre Biblioteca Provinciale dell’Istria koja je osnovana 1930. u Puli spajanjem triju većih knjižnica: knjižnice bivšega Pokrajinskog odbora, pulske Gradske knjižnice Biblioteca civica, 1903. i knjižnice Istarskog društva za arheologiju i domovinsku povijest Società istriana di archeologia e storia patria, osnovana 1884. u Poreču.

Pokrajinska knjižnica Istre dobivala je od 1932. obvezni primjerak publikacija iz Istre, pa je tako već 1937. imala 41.096 svezaka pretežito na talijanskom jeziku i manjim dijelom na njemačkom jeziku uz samo desetak knjiga na hrvatskom jeziku. Knjižnica je imala opće znanstveni karakter s posebnim naglaskom na povijesne znanosti, osobito na povijest Istre. Izmedu 1943. i 1947. dio fonda odnesen je u Italiju, što je knjižnici nadoknadila talijanska vlada 1961. ustupanjem sredstava za kupnju knjiga u Italiji. Godine 1945. postaje gradska posudbena knjižnica.

Prvi školovani knjižničari koji su zasnovali stručni rad Sveučilišne knjižnice privremeno su ovdje upućeni iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

S obzirom na veliki nedostatak knjiga na hrvatskom jeziku, 1950-ih u Sveučilišnoj knjižnici se započinju sustavno nabavljati stare hrvatske knjige. Od 1951. knjižnica je primala izbor obveznog primjerka publikacija iz Hrvatske, a od 1956. dobiva obvezni primjerak sveukupnog tiska s područja Hrvatske. 1950-ih dodijeljeno joj je oko 12.000 svezaka knjiga iz knjižnica bivših talijanskih i njemačkih srednjih škola i knjižni fondovi nakon rata podržavljene i zaplijenjene imovine ustanova iz Istre, npr. stara knjižnica bivšeg benediktinskog samostana u Dajli nedaleko Umaga s oko 4.000 svezaka knjiga, koje su u novije vrijeme najvećim dijelom vraćene crkvenim vlastima. Od 1961. do 1994. njezin vlasnik i osnivač je Općina Pula. Godine 1979. udružena je u Sveučilište u Rijeci, koje je 1994. postalo njezinim vlasnikom i osnivačem. U skladu s time, 1995. dodijeljen joj je sadašnji naziv.

Od 1968. smještena je u gradskome središtu u zgradi koja je sagradena 1908. kao njemačka pučka škola. Raspolaže s 1.500 m 2, što je nedovoljno za potrebe knjižnice.

                                     

2. Osnovni podaci

U čitaonicama ima oko 50 mjesta za čitanje. Fond knjižnice sadrži oko 200.000 svezaka knjiga, oko 120.000 svezaka časopisa i novina, oko 40 svezaka i 26 kutija rukopisa znanstvenika iz Istre, 250 doktorskih i magistarskih radova obranjenih na Sveučilištu u Rijeci i drugu knjižničnu gradu.

Knjižnica je dobila donacije knjiga Mije Mirkovića, Matka Rojnića, Tone Peruška, njemačke vlade i dr.

Godine 1990. darovana joj je ostavština skladatelja Antonija Smareglije u svrhu predstavljanja u spomen-sobi skladatelja u njegovoj rodnoj kući u Puli spomen-soba je otvorena 5. svibnja 2004. povodom 150-e obljetnice rodenja Antonija Smareglije.

                                     

3. Fondovi i zbirke

Knjižnica se sastoji od sljedećih fondova i zbirki:

  • Zavičajna zbirka "Histrica" sadrži djela koja su autorom, mjestom tiskanja do 1945. ili sadržajem vezana uz Istru: oko 15.000 svezaka monografija, oko 2.200 svezaka časopisa i 384 naslova novina. Ovdje je i 34 svezaka Flaciana - djela Matije Vlačića Mathias Flacius Illyricus, 1520 1575., rodenog u Labinu, koji je u Njemačkoj djelovao kao reformator;
  • "Mornarička knjižnica" sadrži oko 20.000 svezaka knjiga i periodike, osnovana je 1802. u Veneciji; djelovala je u Puli od 1866. do 1918. godine. 1975. vraćena je u Pulu kao poklon Republike Austrije;
  • Zbirka starih i rijetkih knjiga i rukopisa sadrži oko 200 svezaka knjiga; medu ovima su 4 inkunabule, 155 svezaka knjiga iz 16. stoljeća, 20 knjiga iz 17. stoljeća, Croatica do 1850. Sačuvani su i rukopisi i korespondencije istarskih znanstvenika iz 19. stoljeća. Najstariji rukopis je Translatio corporis beate Eufemiae, pergamenski kodeks nastao u Rovinju u 14. stoljeću;
  • Bivša "Pokrajinska knjižnica Istre" sadrži oko 30.000 svezaka knjiga i časopisa, pretežito na talijanskom jeziku. Sačuvano je i oko 3.000 svezaka knjiga koje su bile preuzete iz nekadašnje knjižnice austrougarskog "Mornaričkog kasina" Marinekasino-Bibliothek, osnovanog u Puli 1870. godine;
  • Glazbena zbirka sadrži oko 700 svezaka notnih publikacija i fonoteku s 2480 zvučnih zapisa, pretežito klasične glazbe. Najvrjednija grada su 3 sveska autografa partiture opere "Nozze Istriane" Istarska svadba istarskog skladatelja Antonija Smareglije;
  • Grafička zbirka sadrži slikovnu gradu: tiskane grafičke mape nekadašnje obrtničke škole u Puli 541 svezak na njemačkom i talijanskom jeziku, slike i grafičke mape umjetnika iz Istre, stare razglednice, fotografije, plakate i dr.


                                     

4. Meduknjižnična djelatnost

Knjižnica vodi meduknjižničnu posudbu s knjižnicama u Hrvatskoj i svijetu. Od 1989. knjižnica izraduje svoju računalnu bibliografsku bazu. Godine 2003. umrežena je u knjižnično-informacijski sustav CROLIST, koji omogućava potpunu automatizaciju knjižničnog rada. U sklopu ovog sustava Knjižnica vodi zajedničku bazu podataka knjižnica pojedinih odjela Sveučilišta u Puli.

Rezultat brige Knjižnice za spomeničke knjižnice u Istri je uredenje starih gradskih knjižnica koje su sačuvane u zavičajnim muzejima u Poreču i Rovinju i knjižnice Franjevačkog samostana u Pazinu, koje sadrže knjižnu gradu od nacionalnog značaja. Godine 1995. u knjižnici je otvorena knjigovežnica, čime je osigurana trajna zaštita fonda.

Knjižnica prireduje različite kulturne programe i bavi se nakladništvom objavila je 17 knjiga i dvadesetak svezaka časopisa "Istra", 1987. – 1990.; i "Nova Istra" 1996. - 1999.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →