ⓘ Jeti

Struja

Općenito, struja najčešće znači protjecanje nečega. Struja može značiti: električna struja morska struja mlazna struja engl.: jet stream, uska struja vrlo jakih vjetrova

Ingenuity

Ingenuity je mali robotski helikopter smješten na Marsu od 18. veljače 2021. To je prvi zrakoplov na Marsu, a namijenjen je prvom i potpuno upravljanom atmosferskom letu, od polijetanja do slijetanja, na bilo kojem planetu izvan Zemlje. Dio NASA-ine misije Mars 2020, mali koaksijalni bespilotni rotor, služit će kao tehnološki demonstrator za potencijalnu upotrebu letećih sondi na drugim svjetovima, s potencijalom za izvidanje lokacija od interesa i podršku budućem planiranju ruta vožnje za mars rovere. Ingenuity, sada na površini Marsa, bio je pričvršćen na donju stranu rovera Perseverance ...

                                     

ⓘ Jeti

Jeti, poznat još kao Strašni snježni čovjek, je čovjekoliko stvorenje koje navodno živi u Himalajama. Zapadno ime dobio je prema tibetanskom izrazu yeh-teh u značenju "ona tamo stvar". Legende o dvonožnim dlakavim bićima prisutne su na čitavom području himalajskog masiva, u Tibetu, Nepalu, Sikkimu i Butanu.

                                     

1. Etimologija

Riječ jeti potječe od fraze yet-teh, dok je zapadni naziv "strašni snježni čovjek" pogrešno prevedena fraza metoh-kangmi, u značenju "čovjekoliko snježno stvorenje". U uporabi su i neki drugi nazivi, poput bhanjakris, migu, mirka ili ui-go.

                                     

2. Jedno ili tri bića?

Iza izraza jeti, kriju se barem tri bića ili nepoznate životinje. Prva je bila poznata kao dzu-teh i vjerojatno je riječ o nekakvom medvjedu. Druga bi bila teh-lma, najmanji od svih jetija, do metra visine koji, čini se, obitava u šumovitim dolinama Nepala i Sikkima, hraneći se sitnim plijenom. Treća je meh-teh, odnosno snježni čovjek.

                                     

3. Opis jetija

Šerpe, kao i drugi stanovnici Himalaja, opisuju jetija kao divovskog polučovjeka, polumajmuna, koji živimi u špiljama na nepristupačnim visinama. Tijelo mu je pokriveno gustom dlakom, ruke mu sežu do koljena i obdaren je velikom snagom.

                                     

4. Povijest

Prve glasine o jetiju došle su na Zapad još u 13. stoljeću, kada je engleski filozof i teolog fraRoger Bacon zapisao priče o divljim ljudima s Dalekog Istoka. Čak je zapisao da se ta stvorenja mogu uhvatiti tako da im se ostavi alkoholno piće, jer ih se može lako savladati kada se opiju.

Godine 1832. Journal of the Asiatic Society of Bengal izvjestio je u svom članku kako su urodenički lovci u sjevernom Nepalu spazili dlakavog bezrepog dvonošca. Vjeruje se da je britanski bojnik L. A. Waddell prvi zapadnjak koji se 1889. godine susreo s tragovima u snijegu koji su pripisani jetijevim otiscima stopala, mada sam nije bio uvjeren u priče o postojanju divovskih dlakavih ljudi, već je otiske pripisao medvjedu.

Godine 1921. britanska ekspedicija, koja je pokušala uspeti se na Mount Everest sjevernom stranom, opazila je dalekozorima tamne prilike kako se kreću po snijegu iznad njih na visini od 7.000 metara. Ljeti 1931. britanski vojni pilot spazio je tragove na ledenjaku nedaleko od izvora Gangesa, na visini od 4.200 metara, a pet godina kasnije otiske je na visini od 4.800 metara otkrio i slavni alpinist Eric Shipton. Isti je alpinist 8. studenog 1951. godine otkrio u snijegu jasne otiske ogromnih stopala na visini od 6.000 metara. Tragovi su bili dugi oko 33 centimetara, na osnovu čega je Shipton zaključio da je stvorenje koje ih je ostavilo bilo visoko oko 2.40 m. Shiptonove snimke tragova u snijegu izazvale su veliko zanimanje svjetske javnosti.

Godine 1978. lord Hunt takoder je naišao na tragove i snimio ih. Otisci u snijegu bili su 35.5 cm dugi i 17.7 cm široki. Iste godine bilo je više prijava o nasrtajima jetija, osobito u Sikkimu, gdje je ministarstvo šumarstva organiziralo više neuspješnih ekspedicija s ciljem potrage za navodnim stvorenjem.                                     

5. Vanjske poveznice

  • Encyclopedia Mythica engl.
  • Yeti: Abominable Snowman of Himalayas engl.

Nedovršeni članak Jeti koji govori o Kriptozoologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →