ⓘ Krupa na Uni

                                     

ⓘ Krupa na Uni

Krupa na Uni je općina u Bosni i Hercegovini, u entitetu Republici Srpskoj.

Općina Krupa na Uni je formiranao od dijela prijeratne općine Bosanska Krupa koji je nakon Daytonskog sporazuma pripao Republici Srpskoj. Radi se o siromašnoj i maloj općini, nastanjenoj pretežno srpskim stanovništvom.

                                     

1. Zemljopis

Općina se proteže od rijeke Une koju ne dodiruje do padina Grmeča u mjestu Hašani. Reljef je planinski. Najveća rijeka je Vojskova koja izvire u Federaciji BiH, a ulijeva se u rijeku Unu u mjestu Rudice, općina Bosanski Novi. Vojskova je u općini Krupa na Uni stvorila nanje naplavne doline od kojih je najveća Balinje bare.

                                     

2. Povijest

Ovaj prostor u srednjem vijeku naseljavaju Hrvati i nalazi se u sastavu Hrvatskog Kraljevstva, a kasnije je i dio Zagrebačke županije i biskupije. Povijest samostalne općine datira od Daytonskog sporazuma. Tada je povučena entitetska granica izmedu Republike Srpske i Federacije BiH koja je prolazila i sjevernim dijelom općine Bosanska Krupa. Dio općine Bosanska Krupa koji je pripao RS dobiva status općine pod nazivom Krupa na Uni.

                                     

3. Stanovništvo

Popis 2013.

Krupa na Uni je rijetko naseljena općina. Podijeljena je u mjesne zajednice Hašani, Mali Dubovik, Srednji Dubovik, Donji Dubovik, Donji Petrovići, Osredak i Bušević. Stanovnici ove općine su pretežno kršćani, pravoslavne orijentacije. Velik dio ljudi s ovog područja je iselio u potrazi za poslom. Najveći dio iseljenika se nalazi u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

                                     

4. Naseljena mjesta

Općinu Krupa na Uni sačinjavaju sljedeća naseljena mjesta:

Donji Dubovik, Donji Petrovići, Gornji Bušević, Hašani, Mali Dubovik, Osredak, Otoka, Potkalinje, Srednji Bušević, Srednji Dubovik, Srednji Petrovići ranije Arapuša i Veliki Dubovik.

Navedena naseljena mjesta su do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma bila u sastavu općine Bosanska Krupa koja je ušla u sastav Federacije BiH.

                                     

5. Gospodarstvo

Stanovništvo se bavi poljoprivredom, a tek manji dio uslužnim djelatnostima trgovina i ugostiteljstvo. Nema industrijskih pogona. U mjestu Osredak postoji pogon za obradu konfekcije. Stanovništvo se bavi ekstenzivno stočarstvom i ratarstvom.

                                     

6. Poznate osobe

Veliki krajiški pisac Branko Ćopić je roden u Hašanima. Njemu u čast podignut je spomenik u Hašanima i Osnovna škola u Donjem Duboviku nosi njegovo ime.                                     

7. Obrazovanje

U općini Krupa na Uni nema srednje škole. U Donjem Duboviku je matična osnovna škola za cijelu općinu OŠ Branka Ćopića. Zbog slabe povezanosti općine djeca iz područnih škola Osredak i Bušević ne nastavljaju obrazovanje u matičnoj školi, već u više razrede osnovne škole odlaze u Novi Grad.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →