ⓘ Aleksandrijska knjižnica

                                     

ⓘ Aleksandrijska knjižnica

Aleksandrijska knjižnica je najveća i najznamenitija knjižnica staroga vijeka. Bila je smještena u gradu Aleksandriji na području Egipta, koji je bio središte helenističke kulture i znanosti.

                                     

1.1. Povijest Prvo uništenje knjižnice

Godine 47. pr. Kr. u vrijeme rimskog gradanskog rata, Egipat se umiješao u sukob izmedu Julija Cezara i Rimskog senata te je tom prilikom Cezar dao zapaliti egipatsku flotu u luci, a vatra se proširila na obalu i zapalila knjižnicu koja je većim dijelom uništena.

Kasnije je Marko Antonije, kako bi udovoljio kraljici Kleopatri nadomjestio dio uništene knjiške grade preseljenjem oko 200.000 svitaka iz Pergamske knjižnice.

                                     

1.2. Povijest Drugo i treće uništenje knjižnice

Godine 270. rimski car Aurelijan uništio je ostatke glavne knjižnice tijekom vojne kampanje na Aleksandriju.

Premda je glavna knjižnica bila uništena, ostala je manja knjižnica smještena u Serapeju Serapeion, hramu grčko-egipatskog božanstva u kojem su se čuvali duplikati djela iz veće knjižnice. Godine 391. rimski car Teodozije I. naredio je zatvaranje svih poganskih hramova u Carstvu, uslijed čega je agitacijom patrijarha Teofila srušen Serapisov hram. Prema nekima, tom prigodom bi bila uništena i knjižnica koja se navodno nalazila utom hramu. Drugi autori upozoravaju da izvori ne potvrduju da se u Serapeju u doba njegovog uništenja doista nalazila nekakva knjižnica; izvještaji o uništenju hrama - kako oni koje su pisali kršćanski, tako i oni koje su pisali ne-kršćanski autori - uopće ne spominju da bi u se u hramu nalazile bilo kakve knjige.

                                     

1.3. Povijest Četvrto "uništenje" knjižnice

Kada je muslimanska vojska osvojila Aleksandriju 642. godine nakon što je porazila bizantijsku vojsku u bitci kod Heliopolisa, zapovjednik je upitao halifu Omera šta da rade sa knjižnicom, odnosno sa knjigama. On je dao čuveni odgovor: "One ili su u suprotnosti sa Kuranom, što znači da su hereza, ili se slažu sa njim, što znači da su suvišne". Ovakav scenarij većina današnjih znanstvenika odbacuje, s obzirom da nema nikakvih dokaza da je knjižnica bila u funkciji nakon 4. stoljeća.

                                     

1.4. Povijest Nova knjižnica

Nova moderna knjižnica otvorena je u Aleksandriji 2002. godine.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →