ⓘ Državna matura

                                     

ⓘ Državna matura

Državna matura je obvezni završni pismeni ispit koji učenici gimnazija polažu nakon završetka četvrtog razreda tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja. Slično tome, srednje obrazovanje učenika u strukovnim i umjetničkim srednjim školama koje traju najmanje četiri godine, završava izradom i obranom završnoga rada u organizaciji i provedbi škole. Učenici četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih srednjih škola mogu polagati i ispite državne mature, ako to žele.

                                     

1. Cilj državne mature

Državnom maturom se provjeravaju i vrednuju postignuta znanja, vještine i sposobnosti učenika koje su prethodno stekli tijekom obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi u skladu sa propisanim nastavnim planovima i programima. Na temelju rezultata državne mature, objektivno i nepristrano se ocjenjuje znanje svakog pojedinog učenika te se dobiva usporediva ocjena svih učenika u Republici Hrvatskoj, čime se omogućava nastavak školovanja ili zapošljavanje.

Obavezu polaganja državne mature imaju učenici gimnazija, dok učenici strukovnih i umjetničkih škola državnu maturu polažu samo ako planiraju nastaviti svoje obrazovanje na nekom od visokih učilišta.

Državnu maturu u suradnji sa školom provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

                                     

2.1. Matura po predmetima Hrvatski jezik

Hrvatski jezik na državnoj maturi obvezan je predmet, može se polagati na osnovnoj ili višoj razini.

Na državnoj maturi u lipnju 2013. na višoj razini javnost je ustanovila dva prigovora: naveden je kraći odlomak iz Krležinog Povratka Filipa Latinovicza:

Na temelju tog odlomka trebalo je odgovoriti na pitanja:

26. Što je uzrok smrti Mice Trebarčeve? A. bolovi B. krvarenje C. požar D. upala 27. Tko je nazvan Šepavim? A. čovjek B. konj C. pas D. svinja

Odgovori NCVVO-a pokazali su kako je Mica Trebarčeva umrla od upale, na pitanje tko je Šepavi točan odgovor je, ni manje ni više, nego – čovjek. Iz navedenog teksta to je nemoguće razumjeti, a u kontekstu romana mještani nisu mislili da ih posjećuju nepoznati ljudi koji su se iskradali i preskakali ograde nego bi točan odgovor bio Nečastivi’ jer su mještani vjerovali da ih posjećuje vrag’, napisala nam je jedna maturantica.

Krležolog Velimir Visković komentirao je: Micikinu smrt moglo je uzrokovati nekoliko razloga, dakle više je točnih odgovora., i lako je uputiti kritike, ali onima koji sastavljaju pitanja nije lako.

Nije lako maturantima s trik pitanjima, nije lako sastavljačima pitanja, lako je samo ministru Jovanoviću, koji je u Dnevniku Nove TV od 4. lipnja 2013. iznio lažne tvrdnje. Naime, Jovanović je izjavio kako dosad nije primio niti jedan e-mail od nezadovoljnih maturanata te kako smatra da Državna matura protječe u redu i bez poteškoća. Maturanti su ogorčeni tom njegovom izjavom te tvrde da im je njome "pljunuo u lice", budući da su mu, kako tvrde, poslali velik broj pritužbi ali da mu je mailbox pun!

                                     

3. Vanjske poveznice

  • Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
  • Skole.hr, uloga drž. mature pri upisu na studijske programe
  • Državna matura Ministarstvo znan. obrazovanja i športa
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →