ⓘ Alma

                                     

ⓘ Alma

Alma, mitološko čovjekoliko stvorenje i kriptid koje navodno obitava u golemim i slabo napućenim prostranstvima bivšeg Sovjetskog Saveza. Izvještaji o videnju takvog bića datiraju još iz razdoblja Carske Rusije. Eventualna povezanost alme i jetija čije je navodno videnje dokumentirano južnije, na području Nepala, Tibeta i okolnih zemalja, nije posve jasna, mada opisi sugeriraju da za razliku od majmunolikog izgleda jetija, alme imaju jače izražen čovjekoliki izgled. Postoji mišljenje da bi se moglo raditi o zajednici preživjelih neandertalaca, koji su se pred širenjem Homo sapiensa povukli u nepristupačne i rijetko naseljene krajeve središnje Azije, ali predstavnici službene znanosti smatraju kako bi njihov izolirani opstanak u malom broju i na uglavnom negostoljubivom području bio nemoguć.

                                     

1. Etimologija

Izraz alma pojavljuje se u mongolskom jeziku u značenju divljeg čovjeka. Moguće je, takoder da je ime nastalo kao kombinacija mongolskih riječi ala ubiti i mal životinja. Derivati tog naziva pojavljuju se i u nekim drugim jezicima na prostoru središnje Azije i Kavkaza.

                                     

2. Opis alme

Povezujući raznolika svjedočanstva o videnjima ovih bića dobio se medusobno podudaran opis. Alme su obično visoke oko 1.70 metara te prekrivene tamnom, najčešće crvenkastom dlakom. Imaju duge gornje udove koji im dosežu ispod koljena i drže se pogrbljeno. Kreću se nezgrabno, ali brzo i teško ih je uhvatiti. Donja čeljust im je snažna, čeoni lukovi izraženi, a čelo nakošeno prema natrag. Ruke su im poput ljudskih, s dugim prstima, a stopala široka, s palcem ponekad odvojenim od ostatka prstiju.

Profesor Boris Porčnjev s moskovske Akademije znanosti svojedobno je dao sljedeći opis stvorenja:

                                     

3. Povijest

Prvi europski izvještaj o almi napisao je 1430. godine bavarski plemić Hans Schiltberger, koji je proveo jedno vrijeme u Mongoliji.

Godine 1871. ruski istraživač Nikolaj Prževalski skupljao je predaje o divljim ljudima, a interes za njihovo istraživanje iskazali su i istraživači na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

                                     

4. Priča o Zani

Podrobniji članak o temi: Zana Jedna od najpoznatijih priča o almi dogodila se na području Kavkaza, gdje je u drugoj polovici 19. stoljeća, navodno zatočena humanoidna ženka nazvana Zana.

Uhvaćena je kao već odrasla i ispočetka je bila veoma nasilna i divlja. Bila je velika i izuzetno snažna, tamnosmede kože prekrivene crvenkasto crnom dlakom. Imala je dugu crnu kosu, krupne zube i spljošten nos. Nikada nije naučila govoriti, već je proizvodila mrmljajuće zvukove.

                                     

5. Literatura

  • Clarke, Arthur C., Misteriji svijeta, August Cesarec, Zagreb, 1984.
  • McEwan, Karl S., Kriptozoologija, Svijet zagonetnih životinja, Zagreb, 2004. ISBN 953-6996-36-7

Nedovršeni članak Alma koji govori o Kriptozoologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →