ⓘ Profesor

Mirko Marković (razdvojba)

Mirko Marković može značiti: Mirko Marković kartograf, hrvatski povjesničar, geograf i kartograf. Mirko Marković političar, hrvatski profesor povijesti i zemljopisa, političar. Mirko Marković nogometaš

Nicola Velotti

Godine 1991. objavio je Talijanski manifest art terapije s izdavačkom kućom Flaccovio Editore, uz suradnju umjetnika medu kojima se posebno ističe ime slikara i kipara Camillo Capolongo. Bio je pionir art terapije u Italiji. Sljedećih je godina predložio i vodio radionice art-terapije u suradnji umjetnika Claudio Costa i psihijatra Antonija Slavicha u bivšoj bolnici Psichatrico Quarto Costa u Genovi. U bivšoj psihijatrijskoj bolnici Aversa, u suradnji s psihijatrom Sergio Piro., ponovno je predložio i vodio radionice art-terapije. Godine 1994., nakon sudjelovanja na prvoj medunarodnoj konf ...

Mitridat I. od Iberije

Mitridat I. od Iberije, bio je kralj Iberije u 1. stoljeću, o čijoj vladavini svjedoče Vespazijanova stela i Amazaspov epigram. Gruzijski povjesničar Kiril Tumanov razdoblje njegove vladavine smješta od 58. do 106. godine. Na arheološkom lokalitetu Armazi u Gruziji pronadena su dva natpisa, na aramejskom i grčkom. Grčki natpi identificira Mitridata I. kao sina "Velikog" Farsmana, što je očito Farsman I. od Iberije iz Tacitovih Anala, u kojem Tacit spominje i samog Mitridata. Kameni natpis na grčkom govori o Mitridatu kao "prijatelju Cezara" i "kralju Iberijaca koji voli Rimljane". Takoder ...

Gruzijske kronike

Gruzijske kronike je konvencionalni engleski naziv za glavni kompendij srednjovjekovnih gruzijskih povijesnih tekstova, nativno poznatih kao Kartlis Tskhovreba, što bi značilo "život Kartlije". Kartlija je bila jezgra područja antičke i srednjovjekovne Gruzije, poznatih u klasičnih i bizantskih autora kao Iberija. Kronike su poznate i pod nazivom Gruzijski kraljevski anali, jer su u osnovi bili službeni korpus povijesti Kraljevine Gruzije.

                                     

ⓘ Profesor

Profesor, osoba koja se bavi predavanjem odredenog predmeta u osnovnoj i srednjoj školi, na fakultetu ili na akademiji. Uvjet za držanje nastave u osnovnoj i srednjoj školi je završen fakultet i položen stručni ispit, koji se polaže nakon godinu dana držanja nastave.

Za držanje predavanja na fakultetu ili akademiji u najvećem broju slučajeva potreban je stupanj obrazovanja doktora znanosti ili umjetnosti i odreden broj znanstvenih radova. Predavač na fakultetu, prije dobivanja zvanja profesora, mora odredeno vrijeme provesti u zvanjima asistent i docent, potom slijede zvanja izvanredni profesor i redoviti redovni profesor. Profesor u načelu tu svrhu zasniva radni odnos s ustanovom na kojoj predaje, ali može biti izabran i kao vanjski član i nositi zvanje naslovni profesor, bilo izvanredni ili redoviti.

Profesori obrazuju i odgajaju učenike – polaznike osnovnih i srednjih škola. Srednje škole dijele se na gimnazije, strukovne škole i umjetničke škole. Profesori pomažu svojim odgajanicima da udu šire i dublje u sadržaje nastavnih predmeta koje su učili u osnovnoj školi, odnosno upoznaju ih sa sadržajima o svijetu i sebi s kojima se susreću prvi put. Obrazovni sadržaji utvrdeni su nastavnim programom odredene vrste srednje škole. Budući da profesori rade s populacijom u razvojnoj fazi mladenaštva, kad se postupno zaokružuje strukturiranje osobnosti svakog pojedinca, njihova je odgojna uloga u kreiranju čuvstvenih i motivacijskih osobina u učenika vrlo velika. Prema tomu, iz sadržaja poslova koje obavljaju proizlazi njihova dvostruka učiteljska radna uloga: uloga obrazovatelja, koja obuhvaća poučavanje učenika da bi stekli znanja, vještine i razvili sposobnosti, te uloga odgajatelja, koja obuhvaća poučavanje učenika da bi usvojili odredene vrijednosti, stavove i navike.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →