ⓘ Dioničko društvo

Akcija

Akcija može biti Akcija u uobičajenom značenju označava kretanje, pokret čin Akcije, udio u kapitalu dioničkog društva Akcijska igra, vrsta videoigara Akcija, izraz koji se koristi u fizici Akcija, izraz koji se rabi u semantici riječi Akcija, pojam teorija skupina matematika socijalne akcije, izraz koji se rabi u sociologiji. Vojna akcija, vojna aktivnost Akcija, izraz na području športa Akcija, pojam iz područja filozofiju Akcijski film, žanr u filmova

Schneider Electric

Schneider Electric je francuska multinacionalka prisutna na ljestvici Fortune Global 500 i svjetski lider u proizvodnji proizvoda za upravljanje električnom energijom, automatizaciji i rješenjima prilagodenim tim obrtima. Sjedište mu je smješteno u Rueil-Malmaisonu u Hauts-de-Seine, a uprava je podijeljena u tri odjela, sjedište Rueila u Bostonu u Sjedinjenim Državama i jedno u procesu uspostave u Hong Kongu. Schneider Electric SE uključen je u indeks dionica CAC 40 i u Intercontinental Exchange nekada NYSE Euronext.

Legrand

Limoges je francuska industrijska grupa koja je povijesno osnovana u Limogesu u Limousinu i jedan je od svjetskih lidera u proizvodima i sustavima za električne instalacije i informacijske mreže. Legrand je nastavio rasti zahvaljujući više od 140 akvizicija usmjerenih po cijelom svijetu da postane svjetski lider u električnoj opremi, s više od 215 000 referenci proizvoda, lokacijama u 90 zemalja i prodajom u 180 zemalja u 2017. godini na svih pet kontinenata. Legrand je 2011. bio svjetski broj 1 u utičnicama i prekidačima s 20% svjetskog tržišta i svjetski broj 1 u upravljanju kabelima 15% ...

                                     

ⓘ Dioničko društvo

Dioničko društvo je legalni oblik poduzeća čija je vlasnička glavnica podijeljena na jednake apoene - dionice. Pretpostavlja ograničenu odgovornost vlasnika dionica. Dioničko društvo kao sastavni dio unutarnjeg ustrojstva ima: upravu, nadzorni odbor i skupštinu.

Dioničko društvo skraćeno d.d. je trgovačko društvo i pravna osoba kod kojeg je kapital društva podijeljen na jednake dijelove zvan dionice. Dioničko društvo je medunarodno vrlo značajan, a u pojedinim državama prevladavajući, oblik organizacije gospodarskih subjekata. U Republici Hrvatskoj minimalni temeljni kapital iznosi 200 000 kuna Zakon o trgovačkim društvima NN 111/99, 34/99, 121/99.

Jedno od najznačajnijih svojstava ovog načina organiziranja gospodarskog subjekta je da je temeljni kapital društva podijeljen na vrijednosno jednake dijelove, tako da su sve dionice iste vrijednosti, da dioničari garantiraju za poslovanje društva samo do iznosa vrijednosti vlastitih dionica. To znači da suvlasnik dioničkog društva u slučaju stečaja gubi samo novac koji je uložio u društvo, dok bi se obrtniku zaplijenila i osoba imovina kako bi se namirile obveze obrta u stečaju.

U pravilo, dionice mogu mijenjati vlasnika, bilo darivanjem ili najčešće prodajom.

One mogu biti i predmet trgovanja, ali to ne spada u osnovna i obvezujuća obilježja. U većini država je samo manji dio dioničkih društava prisutan na burzi sa svojim dionicama. Društvo može izdati dionice s nominalnim iznosom ili bez tog iznosa, ali u oba slučaja je najmanja svota dionice 10.00 Kn. Dionica je ulog odnosno dio temeljnog kapitala s kojim dioničar sudjeluje u društvu. Odluku o izdavanju dionica donosi glavna skupština ili osnivači društva u skladu sa statutom koji je temeljni akt društva.

                                     

1. Vidi još

  • Javno trgovačko društvo
  • Trgovačko društvo
  • Trgovačko pravo
  • Poduzeće
  • Temeljni kapital
  • Društvo osoba
  • Društvo kapitala
  • Komanditno društvo
  • Društvo s ograničenom odgovornošću
  • Pravo društava
                                     

Orange

Orange je francuska telekomunikacijska tvrtka. Na kraju 2019. imala je gotovo 266 milijuna kupaca širom svijeta, što je više u odnosu na one objavljene u 2018. U 2019. godini tvrtka je lider ili drugi operater u 75% europskih zemalja u kojima je osnovana. I u 83% zemlje u Africi i na Bliskom Istoku.

                                     

Alstom

Alstom je francuska multinacionalka, koja se danas specijalizirala za prometni sektor, uglavnom željeznički. Alstom je bio dio grupe Alcatel-Alsthom, novo ime za Compagnie Générale d´Electricité CGE, prije udruživanja svojih aktivnosti s dijelom grupe General Electric Company GEC koja je preuzela ime GEC-Alsthom. Zatim se nalazi na burzi kao neovisna tvrtka.

                                     

Société Générale

Société Générale jedna je od glavnih francuskih banaka i jedna od najstarijih. To je jedan od tri stupa francuske ne-uzajamne bankarske industrije s LCL i BNP Paribas. Grupa Société Générale broji 133.000 zaposlenika, pripadnika 137 nacionalnosti, prisutnih u 61 zemlji.

                                     

Danone

Danone je francuska multinacionalna tvrtka sa sjedištem u Parizu. Tvrtka je uvrštena na Euronext na pariškoj burzi, gdje je uključena u indeks dionica CAC 40. Tijekom godina tvrtka je razvila oko četiri područja: svježi mliječni proizvodi i proizvodi na biljnoj bazi, voda u bocama, medicinska prehrana i prehrana dojenčadi.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →