ⓘ Akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine

                                     

ⓘ Akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine

Akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, najviša je znanstvena institucija u Bosni i Hercegovini. Sjedište joj se nalazi u Sarajevu.

                                     

1. Povijest

Akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine nastala je iz Znanstvenog društva koje je utemeljeno 1951. godine. Znanstveno društvo je funkcioniralo sve dok Skupština SR Bosne i Hercegovine 1966. godine nije donijela Zakon prema kojem je Znanstveno društvo Bosne i Hercegovone preraslo u Akademiju znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, najvišu naučnu i umjetničku instituciju Bosne i Hercegovine. Prvi predsjednik bio je Vaso Butozan.

Zakonom je Akademiji znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju znanosti i umjetnosti, da organizira znanstvena istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i suradnika Akademije i da u cjelini brine o stanju i razvoju znanosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Akademija je u svom radu potpuno neovisna i slobodna, a rukovodi se isključivo principima i interesima znanosti i slobodnog uvjerenja svojih članova.

Akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine je na temelju Zakona donijela svoj Statut, u kojem je regulirala sva pitanja organizacije, upravljanja i rada u svim oblastima u kojima djeluje.

Akademija ima šest odjela:

  • medicinske znanosti,
  • umjetnost.
  • tehničke znanosti,
  • prirodne i matematičke znanosti,
  • humanističke znanosti,
  • društvene znanosti,

Članovi su akademici i dopisnici, kao i počasni članovi. Najviši je organ Akademijina Skupština. Po novom zakonu Akademija je radna ustanova, za razliku od negdašnje, uglavnom reprezentativne i izdavačke ustanove.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →