ⓘ Obrazovanje u Švedskoj

Patrijarh Nikon

Nikon, svjetovnog imena Nikita Minin - patrijarh Moskve i cijele Rusije od 1652. do 1666. godine. Jedan od najpoznatijih patrijarha Ruske pravoslavne crkve, poznat po crkvenim reformama i političkom utjecaju Potjecao je iz seljačke obitelji u blizini Nižnjeg Novgoroda. Osnovno obrazovanje stekao je u Zitovskom manastiru. Pod pritiskom obitelji, medutim, odustao je od redovničkih zavjeta i oženio se. Pošto mu je umrlo svo troje djece, dogovorio se sa suprugom da oboje odu u manastir i zamonaše se. Manastir je napustio godina nakon sukoba sa svojim pretpostavljenim po imenu Eleazar. U to je ...

                                     

ⓘ Obrazovanje u Švedskoj

Obrazovanje u Švedskoj je obvezno za svu djecu u dobi izmedu 7. i 16. rodendana. Školska godina u Švedskoj traje od sredine/kraja kolovoza do početka/sredine lipnja. Božićni odmor od sredine prosinca do početka siječnja dijeli švedsku školsku godine u dva dijela. Školovanje kod kuće strogo nadzire vlada i vrlo je ograničeno.

U dobi od jedne godine, djeca mogu biti primljena u malu školu švedski:förskola. Predškolske ustanove pomažu osigurati okruženje, koje stimulira dječji razvoj i učenje i omogućuje roditeljima, da kombiniraju roditeljstvo s poslom ili studijem. Godinu dana prije obvezne osnovne škole, sva djeca dobivaju mjesto u predškolskom razredu švedski: förskoleklass, koji kombinira pedagoške metode u maloj školi s onima iz osnovne škole. U dobi izmedu 6./7. godine života i 15./16. godine, djeca pohadaju obaveznu osnovnu školu, podijeljenu u tri faze. Velika je većina škola u Švedskoj u nadležnosti lokalne uprave, ali postoje i samostalne i javno financirane škole, poznate kao "slobodne škole". Odgoj u takvim školama, većinom je vrlo sličan kao i u drugim školama, uz neke dodatne programe. Nekolicina internata, poznatih kao "privatne škole", financira se privatno plaćanjem školarina.

Godine 2008., statistike su pokazale, da su od Švedana u dobi od 25-64 godine, 15% njih završili samo osnovnu školu kao najvišu razinu postignuća, 46% ima samo srednjoškolsko obrazovanje, 14% fakultetsko obrazovanje u trajanju manjem od 3 godine, a 22% fakultetsko obrazovanja u trajanju od 3 ili više godina. Žene su bolje obrazovane od muškaraca 26% žena prema 19% muškaraca ima fakultetsko obrazovanje od 3 ili više godina. Prema PISA istraživanju iz 2006., Švedska je 22. mjestu u svijetu po razini obrazovanja medu mladima Hrvatska je 26.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →