ⓘ Znanost u Hrvatskoj

Miroslav Sedlaček

Miroslav Sedlaček može značiti: Miroslav Sedláček, češki pisac popularno znanstvene literature, scenarist, redatelj Miroslav Sedlaček Hrvatska, hrvatski znanstvenik u području tehničkih znanosti

Ivan Stipić

Ivan Stipić je roden 31. kolovoza 1971. godine u Slavonskom Brodu. Višekratno je odlikovani dragovoljac i HRVI Domovinskog rata 70%. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2001. godine filozofiju i informatologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu završava i studij knjižničarstva 2007. godine. 2018. rješenjem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dodjeljeno mu je zvanje viši knjižničar. Doktorand je Poslijediplomskog doktorskog studija Informacijskih i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu s prihvaćenom temom do ...

Neda Aberle

Rodena je 1948. godine u Slavonskom Brodu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Ondje je pohadala i glazbenu školu smjer klavir. Studij medicine je završila na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1967-72. Od tada desetljećima radi kao liječnica u Slavonskom Brodu, kao pedijatrica pri Službi za zaštitu djece Opće bolnice "Dr. Josip Benčević". Od 1999. godine je primarijus, a 2002. je postala rukovoditeljicom Službe za zaštitu zdravlja djece i mladeži. Od 2009. god djeluje i pri KBC Osijek, kao predstojnica Klikine za pedijatriju. Specijalizaciju pedijatrije obavila je 1976-80 ...

KviZD

Kvizaška udruga Zadar, poznatija kao KviZD, jedna je od najvećih hrvatskih i udruga jugoistočne Europe namijenjenih kvizovima. Osnovana 2017. godine u Zadru, Udruga se bavi organizacijom najvećeg kvizaškog natjecanja u jugoistočnoj Europi - Memorijala Mirka Miočića, individualnih kvizova KviZDarije te pub kviz lige - Zadarski pub kviz.

                                     

ⓘ Znanost u Hrvatskoj

Znanost u Hrvatskoj preko istraživačkih i razvojnih napora čini sastavni dio gospodarstva zemlje. Postoji kontinuirano od humanizma do danas, uključujući najrazličitije znanstvene discipline.

Hrvatska je dom istaknutih znanstvenika u raznim znanstvenim područjima. Dva hrvatska znanstvenika osvojila su Nobelove nagrade u znanosti. Lavoslav Ružička dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1939. godine, a Vladimir Prelog takoder je dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1975. godine. Nikola Tesla je znanstvenik i inovator svjetskog glasa. Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja. U novije vrijeme medu hrvatskim znanstvenicima svjetskog glasa su: Ivan Dikić, Marin Soljačić, Mladen Petravić, Miroslav Radman, Davor Pavuna, Krešimir Pavelić, Tomislav Domazet-Lošo i dr.

Znanstvena istraživanja u zemlji podržavaju hrvatska sveučilišta, znanstvene institucije i instituti kao što su: HAZU, Institut Ruder Bošković, Energetski institut Hrvoje Požar i sl.

Medu najznačajnije izumitelje ubrajaju se: Nikola Tesla, Slavoljub Penkala, Faust Vrančić, Ruder Bošković, Ivan Vučetić, Ante Maglica, Ivan Lupis, Benedikt Kotruljević i dr. Medu hrvatskim izumima izdvajaju se: kravata, korištenje otiska prsta u daktiloskopiji, sumamed, apaurin, Vegeta i dr.

Veliku ulogu u razvitku suvremene hrvatske znanosti ima superračunalo Isabella.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →