ⓘ Obrazovanje u Madarskoj

                                     

ⓘ Obrazovanje u Madarskoj

Obrazovanje u Madarskoj uglavnom je javno, a provodi ga Ministarstvo za ljudske resurse.

Obrazovanje u predškolskim vrtićima obvezno je i predvideno za svu djecu izmedu tri i šest godina, nakon čega je pohadanje škole takoder obvezno do dobi od šesnaest godina. Osnovno obrazovanje obično traje osam godina. Srednjoškolsko obrazovanje uključuje tri tradicionalna tipa škola usredotočenih na različite akademske razine: gimnazija upisuje najdarovitiju djecu i priprema studente za sveučilišne studije; srednje strukovne škole za srednjoškolce traju četiri godine, a tehnička škola priprema učenike za strukovno obrazovanje i svijet rada.

Sustav je djelomično fleksibilan i postoje mogućnosti promjena škole, na primjer diplomanti iz strukovne škole mogu postići dvogodišnji program za pristup strukovnom visokom obrazovanju. Trendovi u medunarodnoj studiji matematike i znanosti TIMSS ocijenili su madarske učenike od 13 i 14 godina medu najboljima na svijetu u područjima matematike i znanosti.

Većina madarskih sveučilišta su javne ustanove, a studenti tradicionalno studiraju bez plaćanja naknade. Opći uvjet za upis na sveučilište je matura. Madarski sustav javnoga visokoga obrazovanja obuhvaća sveučilišta i druge visokoškolske ustanove koji pružaju obrazovne programe i srodne stupnjeve do doktorskog stupnja te takoder doprinose istraživačkim aktivnostima. Zdravstveno osiguranje za studente je besplatno do kraja studija.

Engleski i njemački jezik važni su u madarskom visokom obrazovanju, postoji niz programskih stupnjeva koji se podučavaju na tim jezicima, što godišnje privlači tisuće studenata na razmjenama. Madarsko visoko obrazovanje i osposobljavanje rangirano je kao 44. od 148 zemalja u Globalnom izvješću o konkurentnosti 2014. godine.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →