ⓘ Kongresna knjižnica

                                     

ⓘ Kongresna knjižnica

Kongresna knjižnica de facto je nacionalna knjižnica Sjedinjenih Američkih Država. Nalazi se u Washingtonu, D. C. Osnovana je 1800. godine kao knjižnica Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, kojemu i sada služi kao dokumentacijsko i informacijsko središte. Najveća je knjižnica u svijetu.

                                     

1. Sadržaj knjižnice

Knjižnica sveukupno sadrži više od 167 milijuna predmeta. Sadrži više od 38 milijuna knjiga i drugog tiskanog materijala, 3.6 milijuna zvučnih zapisa, 14 milijuna fotografija, 5.5 milijuna karata, 8.1 milijuna komada partiture, 70 milijuna rukopisa, 5711 inkunabula i 122.810.430 predmeta koji se nalaze u nerazvrstanim posebnim zbirkama.

                                     

2. Smještaj

Smještena je u trima velikim zgradama, nazvanima prema značajnim američkim predsjednicima: najstarijoj, iz 1897. godine, s monumentalnom glavnom čitaonicom, posvećenoj Thomasu Jeffersonu engleski: Thomas Jefferson Building, onoj iz 1939. godine, posvećenoj Johnu Adamsu engleski: John Adams Building, te u najnovijoj, iz 1980. godine, koja nosi ime Jamesa Madisona engleski: James Madison Memorial Building.

  • Zgrade koje čine Kongresnu knjižnicu
                                     

3. Povijest

Američki predsjednik Thomas Jefferson odobrio je 1802. godine prvi zakon kojim su odredene funkcije i uloga Knjižnice. u kolovozu 1814. godine, tijekom Anglo-američkog rata, britanska je vojska zapalila Washington, D. C. U požaru je stradala knjižnica s 3000 knjiga. Početkom 1815. godine, Kongres je kao zamjenu za knjižnicu, otkupio od Thomasa Jeffersona njegovu privatnu knjižnicu. Od 1846. godine, na osnovi Zakona o autorskom pravu iz 1831. godine, Knjižnica je imala pravo na tzv. obvezni primjerak, a promjenom zakona iz 1870. godine omogućen je kontinuirani razvoj zbirke zvane Americana. Kongresna knjižnica danas širom svijeta prikuplja znanstvenu literaturu iz svih područja na više od 450 jezika, pa se može smatrati univerzalnom knjižnicom. Njezin utjecaj velik je na razvoj američkoga i svjetskoga knjižničarstva, posebno putem široko korištene Klasifikacije Kongresne knjižnice engleski: Library of Congress Classification, Popisa predmetnica Kongresne knjižnice engleski: Library of Congress Subject Headings i velikih tiskanih kataloga knjiga, od kojih je najveći bio National Union Catalog u 754 svezaka istraživačko je središte za zaštitu i očuvanje knjižnične grade te jedan od najvećih svjetskih raspačavatelja bibliografskih podataka i proizvoda. Prva je knjižnica koja je omogućila strojno čitljivo katalogiziranje MARC.                                     

4. Vanjske poveznice

  • Djela Kongresna knjižnica na Projekt Gutenbergu
  • Library of Congress YouTube channel
  • Works by or about Kongresna knjižnica at Internet Archive
  • Library of Congress photos on Flickr
  • Search the Library of Congress catalog
  • The Library of Congress website
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →