ⓘ Turističko-ugostiteljska škola Split

                                     

ⓘ Turističko-ugostiteljska škola Split

"Ugostiteljska škola s praktičnom obukom" osnovana je u Splitu 1. rujna 1960. god. Te godine imala je po jedan odjel 1., 2. i 3. razreda. Prvi razredni odjel upisan je u Splitu prije početka školske godine 1960./61., a 2. i 3. razredni odjel sastavljeni su od učenika s područja općina Split, Trogir, Sinj, Omiš i Imotski koji su do tada pohadali istu školu u Dubrovniku i Opatiji.

Razredni odjeli bili su kombinirani i u njima su se učenici pripremali za zanimanja konobar i kuhar. U isto vrijeme osnovan je "Ugostiteljski dački dom", ali nije bio u sastavu škole. Svake nove školske godine broj razrednih odjeljenja se povećavao. Već školske godine 1966./67. svaki razred imao je po sedam razrednih odjela. Školovanje za zanimanje konobar i kuhar trajalo je tri godine.

Od 1. ožujka 1969. škola mijenja naziv u "Ugostiteljski školski centar". Tada je tom centru priključen dački dom, a imao je i područna odjeljenja u Starom Gradu na Hvaru i u Bolu na Braču.

Sredinom 70-ih godina uvodi se nova reforma u srednjim školama. Uz krupne promjene u nastavnim planovima i programima donose se i odluke o spajanju više škola u jednu veliku školsku cjelinu. Tako je 1. travnja 1978. godine došlo do spajanja "Ugostiteljskog" i "Trgovinskog školskog centra", te "Ekonomske" i "Upravno- birotehničke škole" u jedan novi srednjoškolski centar koji dobiva naziv "Centar za odgoj i obrazovanje Ante Jonić". Tu se od tada zajedno školuju učenici raznih profila i zanimanja: konobar, kuhar, slastičar, hotelska domaćica, hotelijersko- turistički radnik, trgovac, skladištar, aranžer, srednji ekonomist, ekonomist za računovodstveno - financijske poslove, upravni referent, daktilograf i dr. Nastavni programi su izrazito prožeti ideologijom marksizma, socijalizma i komunizma. Pedagoška uloga škole se sve više zanemaruje i ona gubi na društvenom ugledu, a tako i djelatnici škole.

Kako bi se postojeće stanje dijelom ublažilo, jer je postalo očito da takvi srednjoškolski centri ne mogu uspješno djelovati, dolazi do njihove djelomične diobe. Od tadašnjeg Centra 31. prosinca 1985. godine nastaju dva nova Centra. Osniva se zaseban Centar za ekonomska i upravno- birotehnička zanimanja", dok turističko-ugostiteljska i trgovačka zanimanja ostaju zajedno zadržavajući raniji naziv "Centar za odgoj i obrazovanje Ante Jonić".

Nakon provedenih prvih slobodnih demokratskih izbora i dolaskom demokratske vlasti, te osamostavljivanjem naše države, odmah su uočeni svi raniji promašaji u prosvjeti. Stoga se donose odluke o korjenitim promjenama u srednjim školama, kao i u nastavnim planovima i programima. Ponovno se osnivaju ranije ukinute gimnazije, te strukovne i stručne škole. Odlukom Ministarstva za prosvjetu, kulturu i šport Republike Hrvatske o novoj mreži škola raniji centri se ukidaju, a umjesto njih osnivaju se manje samostalne škole. U njima uz usvajanje znanja i novih tehnologija u prvi plan dolazi pedagoško djelovanje. Donesen je i novi Zakon o srednjim školama u Republici Hrvatskoj koji potvrduje novu koncepciju našeg školstva koje teži što bržem približavanju školstvu Zapadne Europe, zadržavajući naše specifičnosti i tradiciju.

Slijedom svega naprijed iznesenog, Skupština općine Split na svojoj 14. sjednici, održanoj dana 17. rujna 1992. godine, donijela je rješenje o ukidanju Centra za odgoj i obrazovanje Ante Jonić i osnivanju dviju novih škola Turističko-ugostiteljske i Trgovačke škole. Obje škole nastavljaju rad u dotadašnjoj zgradi do 2002. godine kada se te dvije škole i fizički odvajaju te nastavljaju rad u zasebnim školskim zgradama.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →