ⓘ Društvo hrvatskih književnika

Ivan Klarić

Ivan Klarić može značiti: Ivan Klarić odvjetnik, hrvatski odvjetnik i književnik Ivan Klarić pedagog, hrvatski učitelj i pedagog Ivan Klarić učitelj, hrvatski učitelj i književnik

Ivan Kujundžić

Ivan Kujundžić može značiti: Ivan Kujundžić liječnik Ivo Kujundžić, hrv. liječnik, borac protiv centralizma i jugokomunizma Ivan Kujundžić kipar, hrv. kipar Ivan Kujundžić književnik, hrv. književnik Ivan Jesse Kujundžić, hrv. književnik

Književni klub Brčko distrikta BiH

Književni klub Brčko distrikta BiH je strukovna organizacija pisaca utemeljena 1972. Promiče književnost, književno stvaralaštvo, položaj pisaca u društvu i brčansku književnost u svijetu. Organizacija je nevladina i nepolitička. U 2021. godini je imala 15 članova.

                                     

ⓘ Društvo hrvatskih književnika

Za vrijeme hrvatskog narodnog preporoda bilo je pokušaja književničkoga cehovskog udruživanja, ali je pravi početak osnivanje Društva umjetnosti u Zagrebu iz kojeg je 1897. godine osnovano Društvo hrvatskih umjetnika i u njemu nastaje ideja o samostalnom književničkom društvu, čiji je smisao zaštita zajedničkih interesa, unapredivanje hrvatske pisane riječi, te čuvanje i uzdizanje ugleda književničkog zanimanja i staleža.

Član društva mogao je biti svatko, bez obzira na političku i vjersku pripadnost, ako je dvije godine objavljivao u novinama ili časopisu ili ako je tiskao knjigu. Društvo 1945. dobiva naziv Društvo književnika Hrvatske, a svoj izvorni naziv vratilo je 1990. godine.

Djelovalo je i kao nakladnik,a izdavač je časopisa "Kritika", "Republika", "Most" i "Lettre internationale". Organizatorom je književno-znanstvenog skupa Zagrebačkih književnih razgovora., a u njihovom se Klubu ovaj skup i održava.

                                     

1. Aktivnosti

Društvo hrvatskih književnika djeluje kroz svoju središnjicu u Zagrebu te ogranke.

  • Ogranak Rijeka
  • Ogranak Sisačko-moslavačke županije
  • Južnohrvatski ogranak
  • Ogranak Čakovec-Varaždin
  • Ogranak Slavonsko-baranjsko-srijemski
  • Splitski ogranak
  • Ogranak u Zadru
  • Podravsko-prigorski ogranak
  • Istarski ogranak

Osim Republike i Mosta koji su opstali do danas, Društvo hrvatskih književnika objavljuje još tri publikacije: Književnost i dijete, Nova Istra i e-časopis za književnu kritiku Stav. Kroz nakladničku aktivnost objavljuje knjige u tri biblioteke: Mala knjižnica, Biblioteka ZKR zagrebačkih književnih razgovora, te Ostala izdanja. Uz organizaciju književnih tribina, nakladništvo i drugim književnim doprinosima, objavljuje i svoje godišnje književne natječaje: Nagrada Ksaver Šandor Gjalski, Nagrada Fonda Miroslav Krleža, Nagrada Tin Ujević, Nagrade Dana hrvatske knjige, Nagrada Fra Lucijan Kordić, Nagrada Zvane Črnja, Nagrada Anto Gardaš.

                                     

2. Javni istupi DHK

Kad su vlasti naumile uvesti kategoriju regionalnog izjašnjavanja za popis stanovništva, DHK je 29. siječnja 1971. prosvjedovalo protiv takve odluke.

1. srpnja 1971. Društvo hrvatskih književnika odreklo se je Novosadskog dogovora., poduprijevši Maticu hrvatsku koja je to bila napravila nešto prije.

                                     

2.1. Javni istupi DHK DHK i Domovinski rat

Uprava Društva hrvatskih književnika ondašnjeg "Društva književnika Hrvatske" u sastavu: predsjednik Nedjeljko Fabrio, potpredsjednici Milan Mirić i Josip Pavičić te uz članove Uprave koji su bili: Stjepan Čuić, Branimir Donat, Tomislav Durbešić, Vlado Gotovac, Hrvoje Hitrec, Dubravko Horvatić, Tomislav Ladan, Jozo Laušić, Branko Maleš, Slobodan Prosperov Novak, Ante Stamać i Antun Šoljan je 13. rujna 1989. pismom Udruženju književnika Srbije oštro reagirala na velikosrpske izjave čelnih ljudi tog udruženja Matije Bećkovića i Dobrice Ćosića. U tom pismu je DHK upozorio na tamošnju u Srbiji, u Udruženju književnika Srbije atmosferu hegemonističke i iredentističke pučističke razornosti popraćene lažima ". Radilo se o tome što je Bećković, koji je bio onda predsjednik Uprave UKS izjavio da su Srbi u Hrvatskoj ostatak zaklanog naroda ", a Dobrica Ćosić je tražio mijenjanje granica, jer da su Srbi u Hrvatskoj lišeni prava ".

Istodobno, ista Uprava DKH je obznanila Izjavu o napadajima na državnost i teritorijalni integritet SRH kao reakcija na intervjue Dobrice Ćosića i Isakovića u kojemu su doveli u pitanje državno-pravnu opstojnost Hrvatske. U istoj izjavi su se pozvali na povijesne AVNOJ-eve i ZAVNOH-ove odluke i tražili su od Sabora SRH i Predsjedništva SRH da se nedvosmisleno i odlučno izjasne o navedenim istupima ".

Od inih političkih izjava, valja navesti onu od 20. prosinca 1988. u kojoj su se osudili odluku Saveznog vijeća Skupštine SFRJ kojoj je bilo zabranjeno kretanje stranih turista na Visu i Lastovu, rečenom zabranom je tim otocima bio onemogućen razvitak kroz turizam, kao i izloženost velikosrpskoj kolonizaciji. Istom izjavom su poduprli višanske i lastovljanske zahtjeve.

27. veljače 1989. su se stavili na stranu starotrškim rudarima vidi rudarski štrajk u Starom Trgu, mahom kosovskim Albancima. U onda danoj izjavi su savjetovali Slobodanu Miloševiću da dâ ostavku.

Takoder, u studenom 1989. su se stavili na stranu kosovarskih političara protiv kojih su se vodili politički procesi.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →