ⓘ Tehnički muzeji

Tehnički muzej Nikola Tesla

Zamisao o osnivanju te vrste muzeja potječe još s kraja 19. stoljeća, pa je jedno vrijeme u Zagrebu i postojao Trgovačko-obrtnički muzej. Prava povijest Tehničkoga muzeja započinje 1954. godine kada je donesena odluka o njegovu osnivanju, a 1959. Muzeju je dodijeljena današnja lokacija na Savskoj cesti 18. Idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja, a realizator i prvi ravnatelj bio je Predrag Grdenić. Likovni postav izveo je arhitekt Emil Vičić. Zgradu je projektirao Marijan Haberle. 5. lipnja 2015 ...

Hrvatski željeznički muzej

Hrvatski željeznički muzej specijalizirani je tehnički muzej, čija se djelatnost ostvaruje prikupljanjem, čuvanjem, zaštitom, stručnom obradom i odgovarajućom prezentacijom željezničkih vozila, strojeva, uredaja, arhivskog gradiva i drugih povijesno obilježenih predmeta vezanih uz nastanak i razvoj željezničkog sustava u Hrvatskoj od 1860. godine do današnjih dana. Muzej je osnovan 19. ožujka 1991. godine, a osnivač su Hrvatske željeznice. Početkom devedesetih godina 20. stoljeća skupina zagovornika osnivanja željezničkog muzeja u javnosti je istupila kao Inicijativni odbor za osnivanje že ...

Muzej

Muzej je naziv za ustanovu i zgradu, u kojoj se čuvaju, proučavaju i izlažu - kronološki ili tematski - zbirke starina i umjetnina, te prirodoslovnih, tehničkih i sl. predmeta.

Muzej policije

Muzej policije osnovan je 2001. godine kao specijalizirani muzej s republičkim djelokrugom. Matični muzej Muzeja policije je Tehnički muzej. Muzej nema stalan postav već se organiziraju povremene izložbe za javnost. Muzej se bavi prikupljanjem, čuvanjem i prezentacijom grade važne za povijest redarstvenih snaga na području Hrvatske.

Povijesni i pomorski muzej Istre

Povijesni i pomorski muzej Istre nalazi se na najvišem brežuljku u Puli, na nadmorskoj visini od 32.4 metra, izmedu mora i brežuljaka Arene, Zara i Sv. Mihovila, u adaptiranoj mletačkoj utvrdi. Od 1961. godine ondje se nalaze radne i izložbene prostorije Povijesnog i pomorskog muzeja Istre koji je osnovan 31. prosinca 1955. godine kao Muzej revolucije.

Muzej znanosti u Londonu

Muzej znanosti engl. Science Museum je veliki muzej prirodnih znanosti i tehnike na Exhibition Roadu u South Kensingtonu u Londonu. Ovaj muzej je dio National Museum of Science and Industry, kojeg je projektirao Sir Richard Allison. Muzej znanosti osnovan je 1857. a prvi intendant bio je Bennet Woodcroft. Eksponate muzeju donirao je Royal Society of Arts a tu su se našli i predmeti sa Prve svjetske izložbe održane u Londonu 1851. U početku je muzej bio dio South Kensington muzeja kao Victoria and Albert Museum, ali biva odvojen pod nazivom Museum of Patents 1858. i Patent Office Museum 186 ...

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja je muzej u Rijeci. Već četiri desetljeća jedno od najvažnijih stjecišta kulture u gradu. Smješten je u Guvernerovoj palači.

Muzej Brodskog Posavlja

Muzej Brodskog Posavlja je opće zavičajni, lokalni muzej koji se sustavno bavi prikupljanjem i obradom predmeta iz brodskog Posavlja. Muzej je smješten u palači Horvat koja se nalazi u Starčevićevoj ulici u Slavonskome Brodu.

Konzervacija predmeta tehničke i industrijske baštine

Konzervacija predmeta tehničke i industrijske baštine specijalnost je unutar konzervacije-restauracije.Posvećena je tehničkim predmetima,te industrijskoj baštini.Temeljni principi konzervacije ovih predmeta jednaki su kao i kod drugih predmeta kulturne baštine,znači prije svega usmjerenost ka striktnom poštovanju i što boljem očuvanju izvornosti samog predmeta na kojem se radi.Reverzibilnost te uočljivost rekonstruiranih dijelova kao i mogućnost ponavljanja zahvata takoder su vrlo važne. Konzervator predmeta tehničke i industrijske baštine mora biti dobro upoznat sa poviješću tehnologije,k ...

Pomorstvo

Pomorstvo obuhvaća sve što se tiče odnosa izmedu čovjeka i mora. U najširem smislu obuhvaća razne srodne djelatnosti, vještina i odnosa na moru i u svezi s morem. Ti se odnosi mogu podijeliti ovako: Trgovina Navigacija Sigurnost Kolonizacija Prijevoz Brodarstvo Okoliš Životopisi Istraživanja Brodogradnja Rat Umjetnost Povijest pomorstva Ribarstvo Mornarica Arheologija Obrazovanje Strojarstvo i gradevinarstvo Muzeji Pravo Šport Navigacijska oprema Mitovi

Muzej Slavonije

Muzej Slavonije jedna je od najstarijih, a po veličini fundusa i najznačajnijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj. Osnovan je 1877. kao "Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka", donacijom bogate zbirke novca, oružja i medalja osječkog veletrgovca i sakupljača starina Franje Sedlakovića.

Hrvatski pomorski muzej u Splitu

Hrvatski pomorski muzej u Splitu osnovan je 1997. godine; sljednik je Pomorskog muzeja utemeljenog 1925. godine. Nalazi se u tvrdavi Gripe, fortifikacijskom objektu izgradenom u 17. stoljeću. Muzej se nastavlja na tradiciju prethodnog pomorskog muzeja i vojno-pomorskog muzeja, a istražuje, prikuplja, čuva i prezentira materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu hrvatske obale Jadrana, od prapovijesti do danas. U dvorištu muzeja nalazi se pramac parobroda Bakar i gajeta Perina, izradena 1857. godine. U stalnom postavu muzeja izloženi su artefakti od antičkih vremena do suvremenog doba.

American Airpower Museum

American Airpower Museum je muzej kojeg su osnovali Jeff i Jacky Clyman 2000. godine. Predsjednik muzeja je Jeff Clyman. Muzej se nalazi na aerodromu "Republic Airport", Farmingdale, Long Island, New York i u vrijeme Drugog svjetskog rata bio je hangar za proizvodnju borbenih aviona Ratnog zrakoplovstva SAD-a. U muzeju se čuvaju povijesni i moderni borbeni avioni Američkog ratnog zrakoplovstva u svojem originalnom izgledu i ispravnom letačkom stanju. Muzej djeluje na principu ne-profitne obrazovne zaklade. Financira se iz različitih donacija, vlastitih letačkih manifestacija te je pod stal ...

Cité de lespace

Cité de lespace središte je znanstvene kulture orijentirane prema svemiru i osvajanju svemira, posvećeno jednako astronomiji kao i astronautici. Smješten u Toulouseu, Cité de lespace otvoren je u lipnju 1997. Cité de lespace posjetiteljima omogućuje otkrivanje cjelovite replike rakete Ariane 5 visoke 53 metra, svemirske letjelice Soyuz i satelita za promatranje zemlje ERS. Takoder možete posjetiti inženjerski model svemirske stanice Mir sa svom opremom. Opremljen je i promatračkom kupolom La Coupole de lAstronome. Gotovo 5 milijuna posjetitelja posjetilo ga je u 20 godina postojanja.

Hangar-7

Hangar-7 je hangar u Salzburgu, Austriji. Hangar-7 sadržava zbirku povijesnih aviona, helikoptera i vozila Formule 1. Hangar-7 je takoder dom Flying Bullsa, privatne zrakoplovne flote iz Salzburga. Hangar-7 se nalazi u vlasništvu Dietrich Mateschitza, osnivača Red Bulla. Unutar Hangar-7 nalazi se restoran Ikarus, dva kafića i soba za odmor. Graden je u obliku aeroprofil krila od 1.200 tona čelika i 7.000 m 2 stakla.

Musée de lAir et de lEspace

Musée de lair et de lespace, francuski je zrakoplovni muzej, smješten na jugoistočnom rubu zračne luke Pariz – Le Bourget, sjeverno od Pariza, i u komuni Le Bourget. Svečano je otvoren 1919. godine na prijedlog proslavljenog inženjera aeronautike Alberta Caquota.

Nacionalni muzej zrakoplovstva i astronautike

Nacionalni muzej zrakoplovstva i astronautike je muzej na Nacionalnoj aleji u gradu Washingtonu kojim upravlja institut Smithsonian, jedna od najvažnijih američkih istraživačkih institucija, koja uključuje mnoge druge muzeje, kao što su: Nacionalni prirodoslovni muzej, Paviljon umjetnosti i industrije, i dr. NASM raspolaže najvećom svjetskom kolekcijom povijesnih zrakoplova i svemirskih letjelica, a gotovo svi izlošci su originalni povijesni primjerci ili su njihove identične kopije. On je takoder i istraživački centar koji prije svega posvećen povijesti i znanosti zrakoplovstva, astronaut ...

New Lanark

New Lanark je naselje na rijeci Clyde, 2.2 km od Lanarka, u županiji Južni Lanarkshire na jugu Škotske. New Lanark je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 2001. god. kao primjer industrijske zajednice oblikovane prema načelima filantropskog humanizma idealista Roberta Owena u slikovitom škotskom krajoliku.

                                     

Aeroscopia

Aeroscopia je francuski muzej zrakoplovstva u Blagnacu, u blizini Toulousea. Konkretno, u njemu se nalaze dva primjerka Concordea. Otvorenje se održalo 14. siječnja 2015.

                                     

Le château d’eau

Château deau je vodotoranj sagraden u 19. stoljeću, blizu prometnice Cours Dillon, pokraj mosta Pont-Neuf u Toulouseu. Gradevina je kasnije prenamijenjena u fotografsku galeriju. Utemeljio ju je 1974. Jean Dieuzaide, francuski fotograf iz Toulousea. Galerija je jedno od najstarijih javnih mjesta na svijetu posvećenih fotografiji.

                                     

Mercedes-Benz Welt

Mercedes-Benz Welt ili Mercedes-Benz Museum, automobilski muzej u Stuttgartu. Pokriva područje povijesti branda Mercedes-Benz i svega povezanog uz njegovo stvaranje, razvoj i širenje. Smješten je u blizini medunarodnog sjedišta tvrtke Daimler AG, nasljednice Daimler-Benza. Najposjećenija je muzejska ustanova u Stuttgartu, sa sedam milijuna posjetitelja godišnje iz 160 država svijeta.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →